cake

2010
construction of a nursery and housing units
[Gland – Switzerland]
open competition
GFA 2557m2
collaboration with the architects Dorothea Schork & Hélène de l’Espinay
gland_perspective-rue_webeqarchitectural concept

The rural unity and scale are preserved by the repetition of the familiar outline of the traditional house and the decomposition of the whole building in 3 smaller volumes.

Due to its generous size, the main circulating routes create potential convivial space. Since these are on the outside of the building, the heated spaces are optimised.

 

gland_perspective-passage_webeq

gland_perspective-jardin_webeq

energy conceptgland_concept2_webeq

ground plangland_planmasse_webeq

ground floor plan

gland_plan-RDC_webeq

first floor plan

gland_plan-etage_webeq

gland_coupe_webeq

gland_facades_webeq

The flexible wooden-frame structure, in addition to the minimal inside layout, maximises the use of space. The small units can easily be combined in order to form larger apartments providing a strong possibility of modularity to the whole project.

 

gland_modularite_webeq gland_materiaux_webeq